Vermijden

Alcohol: Uit de laatste onderzoeksresultaten blijkt het volgende. Er is overtuigend bewijs dat het drinken van alcohol het risico verhoogt op kanker in de mond, de keelholte, het strottenhoofd, de slokdarm, de dikke darm/endeldarm, de lever en de borst.

Bron:
Trimbos Instituut

Suiker: Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Daarom zou een beperking van suikerinname via de voeding in theorie tumorgroei kunnen helpen vertragen. Eet minder suiker en ‘loze’, geraffineerde koolhydraten, zoals witbrood en koek, pasta en witte rijst. Volkorenproducten en vliesrijst bevatten veel meer nuttige stoffen en worden ook iets langzamer in suiker omgezet. Dat betekent minder kans op suikerziekte en vermoedelijk mede daardoor ook minder kans op kanker.

Bronnen:
Kanker.be
Tegenkanker.nl

Tabak: Het klopt dat roken véél meer kans geeft op longkanker. 86% van iedereen met longkanker krijgt dit door roken. Maar je kunt ook andere kankersoorten krijgen als je rookt. En hart- en vaatziektes en longziektes. Zo’n 5% van de rokers krijgt longkanker. Dat lijkt erg mee te vallen, maar 85 tot 90% van de longkankers is veroorzaakt door roken. En dat is toch wel een enorm aandeel.

Bronnen:
KWF
Maxima Medisch Centrum

Ook belangrijk: Een gezond gewicht is belangrijk om de kans te verkleinen dat je kanker krijgt. De Body Mass Index (BMI) geeft aan of je een gezond gewicht hebt.