Vitamine K2
Vitamine K2 blijkt een soldaat te zijn die in “volledige bepakking en wapenrusting ” kanker op velerlei wijzen bestrijdt. Zo is menaquinone [K2] in staat om de groei van hepatocellulair carcinoom, een veelvoorkomende en dodelijke vorm van leverkanker, te onderdrukken. Dat doet het door groeifactoren te blokkeren, waardoor tumorcellen minder snel groeien. Ook wordt door verschillende mechanismen de geprogrammeerde celdood door apoptose extra gestimuleerd. Laboratoriumtesten tonen aan dat vitamine K2 een enorm potentieel heeft om diverse andere kankercellijnen te bestrijden. Bij leukemie is K2 in staat de aangetaste witte bloedcellen a.h.w. om te keren in gezonde cellen. Bij bepaalde vormen van hersentumoren, maagkanker, en sommige darmkankers stopt K2 de celcyclus die verantwoordelijk is voor reproductie en veroorzaakt celdood [apotose] . K2 stimuleert ook een enzym dat voorkomt dat kankercellen zichzelf repareren.
Longkankers staan bekend als agressief en zijn in het algemeen moeilijk te behandelen. Bij verschillende typen longkanker veroorzaakt K2 celdood door activering van een “zelfmoordproteine”.
Studies met nieuw ontwikkelde reguliere chemotherapeutica liepen op teleurstelling uit, maar toen bij de behandeling zo’n middel – Imatinib mesylaat- in combinatie met vitamine K2 werd gebruikt onderdrukte dit spectaculair de kwaadaardige celgroei bij alle vormen van longkanker. Dezelfde combinatie bleek ook werkzaam bij blaas en leverkanker.
Wapenarsenaal
Een uniek mechanisme van vitamine K is de zogenaamde “oncose”, een vorm van afsterving waarvoor kankercellen heel gevoelig zijn. Omdat tumorcellen snel groeien verbruiken ze flinke hoeveelheden glucose. Daarbij proberen zij aan extra bloed te komen voor hun zuurstofverbruik, waardoor ze kwetsbaar worden voor oxidatieve stress, veel meer dan de gezonde cellen van de omliggende weefsels. Door voor een grotere oxidatieve stress te zorgen is K2 in staat kwaadaardige cellen versneld om zeep te helpen.
Onlangs is bij patiënten met galblaaskanker en leukemie aangetoond dat er nog een manier is waarop vitamine K zijn anti-kanker werk doet: autofagie. Daarbij “eet” de tumorcel zichzelf als het ware op door zijn eigen spijsverteringsenzymen te lozen.
Autoschizis, het proces waarbij cellen als het ware open splijten en hun onderdelen verliezen en afsterven, wordt in gang gezet door een combinatie van vitamine C en K.
Verder heeft men nog drie wapentechnieken bij vitamine K ontdekt die hun krachten in de strijd tegen kanker gebundeld hebben:
1. Vitamine K remt de opbouw van DNA enzymen
2. Vitamine K2 en K3 (een synthetische vorm van vitamine K) blokkeren de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten, zodat kankercellen in hun groei worden belemmerd
3. Vitamine K3 doorbreekt de communicatielijnen tussen kankercellen, waardoor een gecoördineerde uitbraak naar omliggend weefsel [metastasering] wordt verhinderd.
Veilig de juiste supplementen bestellen? Bezoek onze shop: Klik hier
Bronnen: